Да помогнем на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Организатор:

Фондация Лазар Тодоров

Бенефициент:

манастир "Св. Св. Петър и Павел“

Създадена на:

18/06/2024

Крайна дата:

30/08/2024

Манастирът „Св. Св. Петър и Павел“ е единственият действащ девически православен манастир в Североизточна България, познат на богомолците като Златарския манастир, заради близостта му до Шуменското село Златар. Историята му датира от времето на Първото българско царство и е известен с лековития си извор, за чиято вода се смята, че помага срещу ревматизъм, екземи и други заболявания.

През 14 век манастирът е разрушен при падането на България под Османско владичество и е възстановен с помощта на хората от съседните села през 1937 година. Той се състои от стара жилищна сграда за монахините и малка, но много красива и добре поддържана църка, върху чиято фасада са изписани ликовете на светите апостоли Петър и Павел.

Преди 20 години започва изграждането на нова сграда на манастира, която обаче остава недовършена и вече е започнала да се руши. На няколко метра от църквата има активно свлачище, което с помощта на Министерството на държавната политика по бедствия, аварии и пожари е укрепено, но въпреки подпорната стена мястото остава нестабилно. Заради свлачището стените на църквата са се напукали и храмът трябва да бъде ремонтиран. Жилищната постройка за монахините трябва да бъде укрепена и обезопасена, тъй като е много стара и има опасност да се събори при активиране на свлачището. Манастирът няма изграден водопровод и обитателите му се снабдяват с вода от селските чешми в района. Фондация „Лазар Ивилинов Тодоров“ подсигури към християнската обител да бъде доставяна вода с водоноска, но това е временен и недостатъчен вариант за водоснабдяване. Надяваме се с общи усилия да успеем да решим този проблем.

Предварително благодарим за щедростта на всички вас и се надяваме, че заедно ще помогнем на манастирската обител да оцелее.